Vi er mange som er begeistret for kinesisk mat her til lands, og med kinarestauranter overalt trenger vi ikke reise til Kina (eller for den saks skyld USA, hvor enkelte av de kinesiske rettene egentlig kommer fra) for å nyte de tidvis sursøte delikatessene. La oss se på noen gode kinesiske retter (fra Kina) som du med fordel kan smake på når du er på kinarestaurant.
Pekingand
Denne klassiske retten kan spores tilbake til Ming-dynastiet, og ble servert ved hoffet allerede på 1400-tallet. Andekjøttet er saftig og mørt, mens det ytre laget av skinn er sprøtt. I noen restauranter vil kokken komme bort og vise fram den helstekte anden før den skjæres opp og serveres med pannekaker, sjalottløk, vårløk, agurker, saus og hvitløksdip. Pekingand er en av rettene «alle» snakker, og er i det minste ikke en rett du bør la gå uprøvd.
Mapo tofu
Ikke alle vet at tofu opprinnelig stammer fra Kina. Faktisk har tofu vært en del av den kinesiske mattradisjonen i over 2 000 år, og i dag nytes dette soyaproduktet over hele verden. Mapo tofu består av tofu og krydret chilisaus. I utgangspunktet er dette en vegetarisk rett, men det går også an å få den med okse- eller svinekjøtt. Forhør deg gjerne med betjeningen på restauranten du er på for å finne ut om de er villig til å tilberede mapo tofu etter ditt ønske.
Grillspyd (chuàn)
Chuàn kan minne litt om kebab, og selger som varmt hvetebrød på kinesiske kveldsmarkeder og gatekjøkken. Den fås selvfølgelig også på restaurant. Det er vanlig at denne retten tilberedes på en grill. Det oppskårne kjøttet blir marinert og satt på et grillspyd av bambus. Dernest blir kjøttet krydret med tørket chili, salt og spisskum, før det stekes på grillen. Et kinesisk grillspyd byr altså på en noen annerledes smaksopplevelse enn «vanlige grillspyd».
Muslimske nudler
Det bor om lag 23 millioner muslimer i Kina, noe som gjør det lett å forstå at muslimske tradisjoner har hatt en stor innflytelse på kinesisk mattradisjon. Takket være kinarestaurantene i Norge er det flere av oss som har fått øynene opp for denne noe uvanlige kinamat-opplevelsen. Muslimske nudler er noe seige og tykke, og man bruker hendene til å dra dem i form. Nudlene serveres gjerne med egg eller ulike typer kjøtt.
Bubble tea
Har du aldri sett et glass med bubble tea før, kan du fort tro det er et glass white russian med blåbær. Bubble tea, også kalt perlende te, er grønn eller svart te blandet med melk. Dernest tilsettes fruktjuice og tapiokaperler. Bubble tea er en drikk, men minner kanskje mest om en snack. Teen kan serveres både varm og kald, og du drikker den med sugerør slik at du får i deg tapiokaperlene.