Norges første kinarestaurant åpnet i Oslo i 1963. For veldig mange i hovedstaden ble dette deres første møte med ny og eksotisk mat. Det gikk fremdeles mye i tradisjonell norsk husmannskost den gangen, og Chen Te Hu China House på Bislett gjorde oss svært nysgjerrige. Nå ble vi eksponerte for smaker vi aldri hadde vært borti tidligere, og mange av oss ble raskt svært begeistrede. Chen Te Hu China House ble starten på et mer mangfoldig Norge.
I dag finnes det kinesiske restauranter over hele landet, så vel som restauranter som spesialiserer seg på annen utenlandsk mat. I begynnelsen var det nok mange som ikke helt fikk til å spise med pinner, og heller tok dem med seg hjem som suvenirer. Det fantes knapt utlendinger i Norge på den tiden, for ikke å snakke om utenlandsk mat. Kanskje var enkelte skeptiske, men det var jaggu godt gjort av Chen Te Hu China House å bane veien for det kinesiske kjøkkenets inntog i landet.
Matreise til Kina?
Kinarestauranter er kjent for å være inkluderende, og for å kunne by på noe for de fleste. Ofte er menyene store og omfattende. Vi kan imidlertid undre oss over hvordan kinamaten på norske restauranter smaker sammenlignet med den som fås i Kina. Kanskje blir du bitt av den kinesiske matbasillen og begynner å se for deg en tur til Kina snart? Mange velger seg ut reisemål utelukkende for de kulinariske opplevelsene.
I våre dager er det lettere å gjøre ting hjemmefra, inkludert ting vi tidligere måtte dra av gårde for å gjøre. Vi trenger ikke fly til Las Vegas eller Monte Carlo for å spille kasinospill når vi kan besøke https://storspillercasino.net og delta i liveturneringer hjemmefra. På samme vis kan vi bestille kinamaten vår hjemmefra, eller rusle ned til restauranten på hjørnet. Samtidig har det blitt enklere å reise enn noensinne, og smaken av gode kinesiske retter gjør at vi fort får mersmak. Da kan en tur til Kina være aktuelt.
Samtidig er det fint at vi kan få en liten smak av dette enorme landet her hjemmefra. Idet du entrer en autentisk kinesisk restaurant får du fort følelsen av å være i Øst-Asia, selv om det er vanlig at de kinesiske restaurantene i Norge også lar seg påvirke av stedet de befinner seg i. En restaurant i Alta er kjent for å huse en kunstutstilling med bilder av reinsdyr, fjell og snø du kan se på mens du spiser.