En god kinarestaurant gir deg følelsen av å være i Kina. Dersom innredningen inneholder de rette elementene, som kinesiske møbler, røde lykkelanterner og kanskje lavmælt kinesisk musikk som spilles i bakgrunnen, får vi om regel et godt førsteinntrykk. Som med alle restauranter gjelder det for besetningen å sette den rette atmosfæren. Gir ikke kinarestauranten inntrykk av at vi befinner oss i Kina, er det fort gjort at kinafrelste matelskere snur i døren. Vi har tross alt nok av kinarestauranter å velge mellom her til lands.
Hvordan forholder vi oss til utvalget?
Etter vi har sittet oss ned, gjelder det å studere spisekartet. Vi forventer selvfølgelig at de vanligste rettene serveres, som vårruller, chop suey, fritert and, kung bao kylling, nudlewok, etc. God sursøt saus er selvsagt også et must. Er menyen spesielt stor kan det bli vanskelig å velge, og da ender vi kanskje opp med å bare bestille en enkel chop suey. En god restaurant gir deg litt å velge mellom, men vi blir fort stress om de gjør for mye ut av det.
Muligheter for take-away er også fint, men har du først kommet inn i en kinarestaurant med storslått kinesisk interiør og en fin atmosfære blir det for dumt ikke å sitte seg ned. Mens du venter på maten er det fint å se seg litt rundt i lokale, kikke på interiøret og la deg målbinde av det. Er det trådløst internett på stedet er det lov å ta fram mobilen og logge inn på Unibet hjemmeside for å holde hjernen okkupert mens sulten gnager.
Et land fullt av kinesiske restauranter
I dagens internettalder er det lettere for restaurantgjester å gi andre tilbakemeldinger på hva vi synes om spisestedene vi oppsøker, noe restaurantene tar på ramme alvor. En eneste dårlig anmeldelse på TripAdvisor kan ødelegge en restaurants rykte og føre til at potensielle kunder skygger banen. Det blir stadig farligere for betjeningen å ha så mye som en eneste dårlig dag på jobben, og så lite som én misfornøyd kunde. Samtidig skal du ikke la deg påvirke altfor mye av anmeldelser.
Når det er sagt, har en restaurant fått veldig mange negative vurderinger er dette en indikator på at du har med et dårlig sted å gjøre. Én mindre positiv anmeldelse fra eller til spiller ikke så stor rolle, og en stor kinarestaurant med haugevis av gjester hver eneste dag tiltrekker seg et veldig variert klientell. Av utenlandske restauranter i Norge er ikke de kinesiske blant de nyeste. Den første restauranten dukket opp i Oslo i 1963, og siden den gangen har det eksplodert.
Vi finner kinarestauranter i bittesmå distriktsbygder i alle deler av landet, til glede for mennesker som bor langt borte fra storbyene. Bor vi slik at vi ikke har altfor mange restauranter innen mils omkrets å velge mellom er vi kanskje mindre kresne, men det er fint å se at selv kinarestauranter helt opp i Alta ser ut til å levere varene. Det er ingenting som tilsier at en restaurant i et mindre befolket område ikke skal by på like gode opplevelser som restauranter i byene.